D’aquí a uns dies tens la visita dels dos mesos. Toquen vacunes. Les primeres vacunes. Has llegit tot el que has trobat sobre què significa vacunar al teu fill i quins són els efectes secundaris. No saps què fer. Mires de nou el calendari de vacunacions i penses en quines vacunes evitaries. Ho preguntaràs a la pediatra.
Què significa vacunar, tant a infants com a adults?
La vacuna és una forma de controlar malalties infecciones. Un exemple clar el tenim amb l’aparició del xarampió, que està augmentant a alguns països europeus.
Que la majoria de les persones estiguin vacunades ens defensen a nosaltres de contraure algunes malalties, perquè és el que es considera vacunació de protecció social. Però els casos de persones no vacunades haurien de ser solament en els casos de persones que no es poden vacunar, com nens que no poden ser immunitzats per problemes de salut.
A Catalunya la vacunació no és obligatòria però sí altament recomanable. Els pediatres han d’escoltar les preocupacions dels pares amb els dubtes davant d’una vacunació però també s’ha de tenir en compte el criteri mèdic.
Les vacunes es diferencien entre les sistèmiques i les no sistèmiques. Les primeres són les que entren al sistema, que són finançades (gratuïtes per l’usuari). Estan marcades dintre el calendari de vacunacions i són les habituals a les consultes pediàtriques. Són vacunes estudiades i sabent les possibles reaccions secundàries, es consideren mínimes davant de la possibilitat d’infectar-se de la malaltia que protegeixen.
Les vacunes no sistèmiques són les que no entren dins el sistema, que s’han de pagar per part dels pares i mares.
Tant si es vol vacunar de les vàcues sistèmiques com les no sistèmiques, es recomana parlar amb el pediatra, que ens explicarà les característiques de les vacunes, els possibles efectes secundaris i quines són les seves recomanacions.
Recordem que tot i que no sigui obligatori vacunar, ho recomanem altament. Els pares, tot i tenir molts dubtes sobre la utilitat de les vacunes, els components que formen part de la medicina, els seus efectes secundaris, hem de confiar en els professionals quan es tracta de control de malalties.
I no tractar totes les vacunes com a iguals, sinó mirar vacuna per vacuna si dubtem.
Per acabar us deixem el calendari de vacunacions del CatSalut per si voleu conèixer quines són les vacunes sistèmiques (recomanables) i les que no ho són, però que també es poden posar.