Fa quatre hores que han començat les primeres molèsties. Ara les contraccions ja són més fortes i constants i has decidit anar cap a l’hospital. Allà t’espera la llevadora, que atendrà el teu part. T’explica el que pots esperar durant els moments abans de tenir a la Berta en braços.
No vols epidural. Vols un part al màxim natural possible tot i que les cames sembla que et fan figa. Vols seure a la pilota i respirar a fons. Necessites respirar a fons. La llevadora et recorda que tens temps de demanar l’epidural. Si tot va bé serà el part que volies des del principi.
La nova directiva de la OMS posa la dona al capdavant
Tot i que aquesta història és la més comuna, tenir el part com vols, a vegades les dones embarassades es troben amb professionals mèdics, llevadores i ginecòlegs/es que prefereixen anar sobre segur, segons ells, que deixar triar a la dona.
En aquesta situació ens podem trobar que han augmentat el número de cesàries a molts hospitals occidentals. I no és per problemes mèdics, sinó per comoditat.
Tot i que defenem que quan és necessari es realitzi una cesària, i també quan la dona està empoderada i és el que vol (sabent totes les avantatges i desavantatges), creiem que el millor és el part natural, el menys intervingut possible.
I la OMS fa uns mesos va publicar una nova directiva en relació als parts, on posa sobre la taula aquest debat. Des de MdeMama us la volem donar a conèixer.
Aquest informe de la OMS posa sobre la taula com hauria de ser el part a un centre sanitari. Són 56 suggerències sobre el dret a decidir de la dona davant del control del dolor i de les intervencions mèdiques innecessàries. Empodera a la dona en la presa de decisions.
Entre altres mesures, la OMS proposa no administrar oxitocina com a pràctica habitual, deixar decidir a la dona si vol o no epidural, estar acompanyada durant el part per una persona de confiança…
Un dels temes importants d’aquesta directiva és que es manifesta que cada part és diferent i per aquesta raó en cada part s’ha d’actuar segons les seves característiques. Significa això que no s’han de fer tactes innecessaris, que el coll de l’úter es dilata més o menys ràpid depenent de la persona (mentre entre els 5cm i la dilatació total no han de passar més de 12 hores).
Les episiotomies i les cesàries són innecessàries.
Tot i que és una directiva per a professionals sanitaris, creiem que és important que les dones la coneguin i tinguin el dret a decidir quin tipus de part volen coneixent totes les recomanacions mèdiques.