El dia 5 de maig es celebra el Dia mundial de la llevadora. I com que a vegades sorgeixen dubtes sobre el paper de la llevadora o la diferència entre ella, la ginecòloga, la matrona i la doula avui us volem explicar les diferències de cada cas i quines són les seves tasques principals.
Quan arriba l’embaràs es necessita un seguiment mèdic especialitzat. Aquest seguiment s’allarga des del moment que es decideix quedar-se embarassada al moment del post-part. Hi ha diferents professionals que poden fer el seguiment de l’embaràs, i escollir-ne un o altre no significa que no es complementin.
La llevadora és la professional que acompanya l’embaràs, el part i el postpart si no hi ha cap patologia mèdica que necessiti d’una atenció especial. Significa que en fa seguiment, dona consells i suport de la dona gestant al mateix moment que té les capacitats suficients per atendre un part. Moltes vegades la llevadora atén parts a centres públics, quan a centres privats s’opta per fer el seguiment a través d’una ginecòloga.
El nom de matrona, o a vegades anomenada comadrona, és un sinònim de llevadora. Així que les seves funcions són exactament les mateixes.
La ginecòloga s’encarregaria del seguiment de l’embaràs si hi hagués alguna malaltia o dificultat per part de la mare o del nadó. Tot i això les mares poden optar per fer el seguiment a través d’una ginecòloga.
La doula no és personal sanitari i no participa ni interfereix en cap decisió mèdica, aquest és l’àmbit d’actuació de les llevadores i ginecòlogues. El que sí que fa és el seguiment més en l’àmbit emocional. Informa, no aconsella, sobre el procés de l’embaràs, donant la possibilitat de ser la mare qui decideixi a ultima instància (i consultant també amb el professional de referència, llevadora o ginecòloga).
Escollim qui escollim per fer el seguiment del nostre part ens hi hem de sentir confiats.