dieta diabetis gestacional

Què fer quan tens diabetis gestacional?

Després de rebre els resultats de la prova del sucre, es confirma que la Laia té diabetis gestacional. Així que surt de la consulta amb moltes preguntes, algunes que han estat resoltes amb la ginecòloga. Però li queden encara alguns dubtes que mirarà de trobar la resposta en els propers dies, més tranquil·lament.

 

Dieta saludable i exercici

El primer que es té en compte quan es té diabetis gestacional és el seguiment d’una dieta saludable. Ja per sí s’hauria de seguir una dieta saludable, però és clau durant la gestació. Aquesta alimentació ens ha d’ajudar a controlar el pes i el sucre a la sang, evitant superar els 11-12 kg d’increment de pes.

L’increment de pes també va unit a la complexitat de cada persona, i la professional mèdica serà l’encarregada d’actualitzar els valors segons les nostres característiques.

En alguns casos, si la diabetis gestacional és de difícil control, serà necessari el subministre d’insulina durant l’embaràs. Però amb els consells que us  oferim a continuació esperem que no sigui necessari.

Com hem comentat és important seguir una dieta saludable, que no difereix de la que hauríem de seguir durant la nostra vida, embarassades o no:

  • Excepte en casos d’intoleràncies, hem de menjar de tot (llet, farinacis, fruita, verdura, carn, peix, ous, etc). En mesura tots els aliments són saludables.
  • S’hauria de repartir els aliments en 5 menjades (esmorzar, segon esmorzar, dinar, berenar i sopar).

El plat ideal és el plat de Harvard però s’ha d’adaptar a la persona i a les seves necessitats alimentàries.

creurojaplatharward

Això sí, els aliments rics en sucre (begudes ensucrades, bolleria…) desapareixeran de la nostra dieta, almenys durant l’embaràs.

La nostra dieta serà saludable i mantindrà la diabetis gestacional a ratlla si a més a més li ajuntem exercici físic.

Fer exercici físic no és dolent per la futura mare. Al contrari, a vegades és més que recomanable.

Si es considera que l’exercici que es feia abans de l’embaràs és incompatible amb la situació actual (per la quantitat d’exercici, pel seu tipus…) sí que es recomana reduïr-lo.

Anar a caminar, fer natació, ioga o fins i tot bicicleta els primers mesos, si es fa amb mesura, són bones maneres de mantenir-se en forma. També hi ha la possibilitat de fer classes i activitats per embarassades.

 

I després de l’embaràs, què?

La majoria de vegades la diabetis gestacional desapareix amb el part, o dies posteriors. Només el 5% de les dones mantenen la diabetis però quasi la meitat de les dones desenvolupen una diabetis abans de 5 anys. Per evitar-ho, seguir els consells que hem donat sobre alimentació i exercici físic després de l’embaràs és el més aconsellable.

By: mdemama Posted on 28/01/2020
provaosullivan

Què és el famós test o’sullivan o prova del sucre?

L’Elisenda entra a la setmana 25 i tens la famosa prova del sucre. El test O’sullivan. Li han parlat tant d’aquest test, d’aquesta prova, que ja tenia ganes d’arribar el dia que la hi fessin. Ara només desitja que surti bé i no li hagin de fer la prova llarga, que se’n diu.

Hauria de desitjar que sortís bé per descartar una diabetis gestacional. Però només vol evitar-la perquè ha sentit tant a parlar de la prova llarga i del mal gust del xarop que li fan prendre, que la vol evitar passi el que passi.

 

El test o’Sullivan

La prova del sucre, o test o’sullivan, es fa per descartar la diabetis gestacional. Tot i que es pot sospitar d’una diabetis en els casos de:

  • augment de pes excessiu
  • cansament
  • moltes ganes de fer pipi durant el primer trimestre (al tercer és més habitual tenir ganes de fer pipi, ja que el fetus ocupa força i apreta la bufeta).

La prova consisteix en fer una primera anàlisis de sang abans de beure un líquid format per glucosa, molt dolç. I esperar 1 hora a fer una segona analítica de sang.

Tot i que s’acostuma a fer la prova a primera hora del matí, no és necessari que sigui així ni tampoc anar en dejú. Però la majoria dels centres prefereixen que es vagi en dejú per evitar resultats alterats.

Si a la prova del sucre, la ingesta de glucosa és igual o superior a 140 mg/dl (7,8 mmol/l), es considera que ha donat positiu i s’ha de fer la coneguda com a prova llarga.

En el cas de fer la prova llarga sí que és necessari estar en dejú i mantenir la mateixa dieta que la realitzada abans del resultat de la prova (o sigui, menjar el mateix i no començar dietes especials que podrien alterar els resultats).

El dia de la prova es realitza una anàlisis de sang just abans de prendre’s el líquid, encara amb més gust ensucrat ja que té el doble de glucosa que l’anterior, i esperar per fer tres analítiques més: a l’hora, a les dues hores i a les tres hores.

Els resultats

Si dues d’aquestes quatre anàlisis surten alterades hauràs de seguir una dieta especial, ja que hauràs desenvolupat una diabetis gestacional. Si només s’altera una de les analítiques, la prova es repetirà en un temps.

Es recomana que en aquestes proves aprofitis i portis un llibre o alguna cosa que et pugui distreure. Tant a la prova curta, com a la llarga, la coincidència amb altres embarassades que com tu, porten una bona estona allà, el fet d’estar en un lloc tancat, l’espera en sí, i el va i ve del personal mèdic, pot fer pesada l’espera.

By: mdemama Posted on 14/01/2020
Categories: Prevenció i Salut
Estic d'acord
Aquest lloc web utilitza galetes per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n’accepteu l’ús, descrit a la nostra Política de Galetes.