doula-barcelona-10

Doula: què és i en què et pot ajudar?

La Berta viu lluny dels seus pares. Al la ciutat hi té amigues però tot i l’amistat, no hi troba el suport necessari pels propers mesos. Està de 7 mesos i no sap com gestionarà l’arribada del seu primer fill. Té molts dubtes i voldria tenir la seva mare al costat durant tot aquest període. La seva mare vindrà a viure a casa uns dies, ja ho han parlat. Però serà suficient?

 

A vegades pensa en demanar ajuda a una doula.

Segons la Viquipèdia, la doula és una dona sense titulació que acompanya una altra dona durant l’embaràs, el part i el puerperi (o en alguna d’aquestes etapes), ocupant-se, a partir del seu criteri i experiència, del seu benestar general i de les seves necessitats, especialment de les emocionals.

En aquest punt hi ha un tema important a deixar constància: la doula no és personal sanitari, no és un professional mèdic. Això significa que no aten parts  i fa diagnòstics, el que fa és ACOMPANYAR.

Les doules estan informades i es mantenen actualitzades sobre la criança, embaràs i altres aspectes per poder atendre a les futures mares o mares recents. Dóna consells i informació perquè sigui la dona embarassada qui decideixi el camí a seguir. No jutja les desicions, acompanya.

Hi ha estudis que demostren que sentir-se acompanyada per una doula té beneficis com una reducció del 60% de les cesàries, un 40% de l’ús de fòrceps o la reducció de la durada del part.

 

Què fa una dobla?

L’acompanyament d’una doula começa durant l’embaràs, però en alguns casos pot començar quan es busca un embaràs i en moments d’infertilitat. Són moments que tenir un suport emocional són també importants.

Les doules poden atendre presencialment o online per respondre les preguntes de les mares, o els dubtes més recurrents. Serà també qui et podrà explicar amb paraules més planeres o com aplicar a la teva vida els consells o recomanacions dels professionals mèdics.

Durant el part la doula acostuma a estar prop de la mare, si aquesta ho desitja, per donar suport emocional durant aquests moments. Pot també ajudar amb tècniques de respoiració, de relaxació i de defensar el part desitjat per la mare, en moments que la mare es pot sentir desbordada.

També, un cop el nadó estigui a casa, la doula pot acompanyar per assegurar-se que l’alletament és correcte i per atendre als canvis que provoca els primers dies de criança.

 

Quins beneficis té acompanyar-se d’una doula?
Com hem comentat abans, l’acompanyament d’una doula redueix la duració del part, la possibilitat de tenir una cesària o l’ús de fòrceps, entre altres:

Durant l’embaràs:

  • Resol dubtes
  • Informa i aconsella
  • Acompanya en els canvis que vindran

Durant el part:

  • Ajuda a millorar les molèsties del part (massatges, tècniques de respiració…)
  • Dóna ànims
  • Informa i fa de mitjancera entre mare i professionals mèdics
  • Acompanya als familiars

Després del part:

  • Acompanya als familiars
  • Ajuda en la implementació de la lactància
  • Acompanya en els dubtes sobre cirnaça
  • Ensenya tècniques de porteig

 

Quin és el paper del pare si hi ha una doula?
La doula no es posarà enmig de la relació entrre la mare i el pare, o parella. Com en el cas de la mare, la doula acompanyarà al pare i l’aconsellarà perquè aquest es pugui involucrar en aquest moment, fent-lo sentir comòde i respectat.

 

Les doules són solament per casos de parts naturals?
No. Sigui el tipus de naixement que sigui, sigui un naixement natural o per cesària perquè així es desitja o per circumstàncies mèdiques, la doula acompanyarà.

El paper de la dobla és fer un acompanyament emocional i informatiu, per tenir un part respectat i el màxim  agradable posible, sigui quin tipus de part sigui.

 

Com escollir una doula?
El primer pás és sentir-se comòde amb ella. La doula t’acompanyarà durant tot el procés de l’embaràs, el part i la criança posterior, això vol dir que t’has de sentir acompanyada per ella.

També importa que la dobla estigui disponible per les dades probables del part, el preu i la forma de treballar.

By: mdemama Posted on 26/11/2019
Categories: Mdemama
diabetis gestacional

Diabetis gestacional: què és i com tractar-la?

La Maria ha anat a fer-se la prova del sucre, que és com es coneix el Test O’Sullivan. Sembla ser que té els valors alterats i s’haurà de quedar a fer la prova llarga. Mentre està a la sala d’espera no pot evitar treure el mòbil i mirar què és la diabetis gestacional.

Què és la diabetis gestacional?

El cas que exposem és el cas d’entre el 3 i el 10% de les dones embarassades. És quan els nivells de sucre en sang són més alts del normal.

Tot i que les causes no estan del tot clares, hi ha algunes raons que fan que la diabetis gestacional es manifesti en algunes dones:

  • Edat de la gestant
  • Antecedents de diabetis a la família
  • Hipertensió arterial
  • Sobrepès

Una embarassada que pateix diabetis gestacional pot tenir més possibilitats de tenir infeccions d’orina durant l’embaràs, un augment de la tensió, del líquid amniòtic i tenir un part prematur.

Però no només una embarassada pot tenir problemes amb una diabetis gestacional, sinó també el nadó. Els nadons poden tenir un pes excessiu en néixer, hipoglucèmia, retard de maduració, obesitat i en un futur pot arribar a desenvolupar diabetis 2.

Símptomes de la diabetis gestacional

Tot i que és possible que la diabetis es detecti en alguna prova del sucre, els símptomes que ens poden fer dubtar de patir diabetis gestacional són cansament, quan aquest es considera més fort del cansament habitual d’un embaràs normal, les nàusees i vòmits després del primer trimestre, augment de les ganes de beure aigua i d’anar a fer pipi, perdre pes o tenir una visió borrosa.

Quin tractament seguir?

El metge o ginecològ/a corresponent és qui donarà les pautes per tractar la diabetis gestacional però a grans trets es basa en una bona alimentació, fer exercici físic i medicació o insulina en alguns casos.

Què passa després del part? Tot i que es faran controls a la mare i al nadó, la diabetis acabarà desapareixent quan les hormones de l’embaràs es vagin regulant. Hi ha casos en que les dones que han tingut una diabetis gestacional acaben desenvolupant una diabetis 2 al cap dels anys.

By: mdemama Posted on 12/11/2019
Estic d'acord
Aquest lloc web utilitza galetes per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n’accepteu l’ús, descrit a la nostra Política de Galetes.