madre-ropa-deportiva-paseando-su-bebe-su-portabebes_47726-5868

Per què les motxilles ergonòmiques sí són beneficioses?

Avui recuperem la història de la Laia. En Nil ha començat P3 aquest any i l?Aran va arribar a la família a principis de juliol. La vam deixar que dubtava en quin portanadons comprar-se per poder sortir a passejar a l’estiu i per poder portar a en Nil a l’escola, deixant-se les mans lliures per poder-lo agafar de la mà i donar-li confiança en aquesta nova aventura que començava: ser germà gran i començar escola.

Va mirar molts models de motxilles, totes ergonòmiques. Perquè si alguna cosa tenia clara la Laia era que volia cuidar també la salut i la postura del seu nou fill.

Perquè les motxilles ergonòmiques sí són beneficioses?

Quan es parla de portejar nadons en motxilles es recomana que se’ls porti en posició “granota”. Aquesta posició, si ens hi fixem, és la posició natural del nadó quan neix: Cames obertes, per la part del fèmur. Com una granota.

Aquest fer es dona perquè la part de dalt del fèmur, la part arrodonida que encaixa amb la pelvis, es pot encaixar correctament amb l’acetàbul, a l’articulació de la pelvis. No permetre aquest encaix quan encara els ossos s’estan formant pot causar problemes en un futur.

pediatriaintegral

Imatge de Pediatria integral

Ens els casos que és altament recomanat l’ús de portanadons ergonòmics (sempre són recomanats però en aquest cas es recomana fins i tot a les parelles que no acostumen a portejar) és en el cas que el nadó hagi nascut amb una displasia de cadera.

La displasia de cadera és quan el fèmur no encaixa bé a la cadera i fa que la cuixa no es mogui de forma adequada.

Posicions com les de granota quan dormen i quan portegem són beneficioses. En canvi, portejar en motxilles no ergonòmiques provoca que les cames estiguin més tancades i no es pugui acomplar bé el fèmur amb la pelvis. També provoca que el pes del cos recaigui sobre la part central de la pelvis, que a més està apretat a causa de la forma de la motxilla.

Portejar el nadó de cara endavant, amb l’esquena en el cos de la mare, també modifica la posició de l’esquena, provocant-li una desviació. En canvi, portar el nadó de cara al pare o a la mare, de cara a qui l’estigui portejant, facilita que el nadó pugui adoptar una postura més de boleta, o de C.

familiaysalud

Infografia de Familia y Salud, de AEPap

Els beneficis quan a l’afecció (apego en castellà) del nadó amb la mare o de la lactància quan es porteja n’hem parlat altres vegades i són, en general, més coneguts. Però volíem posar sobre la taula altres beneficis de les motxilles ergonòmiques.

By: mdemama Posted on 24/09/2019
placenta previa

Què és la placenta prèvia?

Aques t matí t’has aixecat i has vist que tacaves. Estàs de 32 setmanes i qualsevol símptoma estrany pot ser preocupant, pot alarmar. Pot ser cas d’un part prematur?

Però en les primeres revisions la ginecòloga et va avisar. Tens placenta prèvia i pot ser que a vegades taquis.

Placenta prèvia. Què és?

La placenta es troba dintre de l’úter i proporciona oxígen i nutrició al nadó durant l’embaràs. Habitualment la placenta es troba a la part superior o lateral.

Però una placenta prèvia es considera quan la placenta tapa parcialment o totalment el coll uterí. La placenta en aquesta situació pot provocar sagnats durant l’embaràs.

Hi ha quatre tipus de placenta prèvia o baixa, que no s’han de confondre:

  • Placenta baixa: Tot i que la placenta no es troba a la part superior o lateral, tampoc arriba a tapar el coll uterí
  • Placenta marginal. La placenta arriba al coll uterí però no el tapa en cap moment, el bordeja.
  • Placenta oclusiva parcial. La placenta tapa el coll uterí parcialment. Es pot intentar un part natural
  • Placenta oclusiva total. La placenta tapa el coll uterí completament.

Si la placenta obstrueix tot el coll uterí és quan s’ha de practicar una cesària. Però quan aquesta és parcial es pot intentar un part natural, això sí, amb un control durant el part per evitar un sagnat excés.

Durant l’embaràs es recomana evitar les activitats que poden provocar contraccions, com són córrer, saltar… o fins i tot tenir sexe.

Ens les primeres revisions es pot detectar en quina posició està la placenta i si es veu baixa es farà un seguiment més exhaustiu.

Des de MdeMama recomanem, si hi ha cas de placenta prèvia, és que descansis i tinguis calma. Tens um bon seguiment dels profesionals i tot anirà bé.

By: mdemama Posted on 10/09/2019
Estic d'acord
Aquest lloc web utilitza galetes per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n’accepteu l’ús, descrit a la nostra Política de Galetes.