parts prematurs

Símptomes de part prematurs

T’has despertat a mitja nit. Has notat una contracció. És possible? Només estàs de 29 setmanes… tot i així decideixes marxar cap a urgències. Tens clar que el que notes son contraccions.

En un cas així, si el part s’acabés desenvolupant, seria un prematur sever. Representa el 15% dels parts prematurs. Però també es pot ajudar a evitar que el prematur neixi durant aquestes setmanes.

La mare de la història que us hem posat d’exemple quedarà ingressada a l’hospital per evitar que el part avanci. Rebrà injeccions per madurar els pulmons, li faran proves per veure que no hi hagi infeccions al líquid amniòtic i si després d’unes dies ingressada es pot aturar el part li tocarà fer repòs absolut fins al moment del part.

Tenir aquests símptomes no significa que el part no arribi a la setmana 40. Amb repòs i controls aquest part prematur es pot arribar a aturar i fins i tot atraçar més del dia previst del part.

Quins símptomes té un part prematur?

  • Un augment de contraccions entre les setmanes 21 a 37. Si les contraccions són regulars, cada 15 minuts com a molt, és millor fer una revisió perquè es podrien considerar contraccions de part.
  • Els sangrats vaginals durant les primeres setmanes de part poden ser habituals, quan es tracta de sangrats petits o taques. A partir del segon trimestre, un sangrat vaginal no és habitual i pot ser una senyal d’alarma de part prematur.
  • L’expulsió del tap mucós és un dels símptomes habituals d’un part proper. No és imminent però sí que és la senyal per a moltes embarassades que el part és proper.
  • Esborrament del coll uterí. Serà una de les primeres comprovacions que es farà a l’hospital quan vagis a controlar els símptomes previs de part.
  • El trencament de bossa amniòtica, el que es considera el trencament d’aigües, és un clar símptomes de part.

Hi ha qui també té còlics abdominals, sensació de voler apretar i expulsar, calfreds o intranquil·litat. Davant de qualsevol dubte recomanem fer un control amb un professional.

Si hi ha possibilitat de part prematur començarà una sèrie de controls i revisions periòdiques. Apart, es recomanarà el repòs absolut. I si tot va bé, el part arribarà a terme.

By: mdemama Posted on 21/05/2019
vacunes

Vacunacions: sí o no?

D’aquí a uns dies tens la visita dels dos mesos. Toquen vacunes. Les primeres vacunes. Has llegit tot el que has trobat sobre què significa vacunar al teu fill i quins són els efectes secundaris. No saps què fer. Mires de nou el calendari de vacunacions i penses en quines vacunes evitaries. Ho preguntaràs a la pediatra.

 

Què significa vacunar, tant a infants com a adults?

La vacuna és una forma de controlar malalties infecciones. Un exemple clar el tenim amb l’aparició del xarampió, que està augmentant a alguns països europeus.

Que la majoria de les persones estiguin vacunades ens defensen a nosaltres de contraure algunes malalties, perquè és el que es considera vacunació de protecció social. Però els casos de persones no vacunades haurien de ser solament en els casos de persones que no es poden vacunar, com nens que no poden ser immunitzats per problemes de salut.

A Catalunya la vacunació no és obligatòria però sí altament recomanable. Els pediatres han d’escoltar les preocupacions dels pares amb els dubtes davant d’una vacunació però també s’ha de tenir en compte el criteri mèdic.

Les vacunes es diferencien entre les sistèmiques i les no sistèmiques. Les primeres són les que entren al sistema, que són finançades (gratuïtes per l’usuari). Estan marcades dintre el calendari de vacunacions i són les habituals a les consultes pediàtriques. Són vacunes estudiades i sabent les possibles reaccions secundàries, es consideren mínimes davant de la possibilitat d’infectar-se de la malaltia que protegeixen.

Les vacunes no sistèmiques són les que no entren dins el sistema, que s’han de pagar per part dels pares i mares.

Tant si es vol vacunar de les vàcues sistèmiques com les no sistèmiques, es recomana parlar amb el pediatra, que ens explicarà les característiques de les vacunes, els possibles efectes secundaris i quines són les seves recomanacions.

Recordem que tot i que no sigui obligatori vacunar, ho recomanem altament. Els pares, tot i tenir molts dubtes sobre la utilitat de les vacunes, els components que formen part de la medicina, els seus efectes secundaris, hem de confiar en els professionals quan es tracta de control de malalties.

I no tractar totes les vacunes com a iguals, sinó mirar vacuna per vacuna si dubtem.

Per acabar us deixem el calendari de vacunacions del CatSalut per si voleu conèixer quines són les vacunes sistèmiques (recomanables) i les que no ho són, però que també es poden posar.

By: mdemama Posted on 07/05/2019
Categories: Prevenció i Salut
Estic d'acord
Aquest lloc web utilitza galetes per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n’accepteu l’ús, descrit a la nostra Política de Galetes.