C-sectionFINAL11x14-2-002_EDIT-860x645

Augment de les cesàries als hospitals. Necessàries?

Fa uns dies va sortir una noticia al DiariARA sobre l’augment de els cesàries en els hospitals catalans. Aquesta notícia posava sobre la taula l’estudi del Departament de Salut que demostra que hi ha un 60% dels hospitals públics i concertats que practiquen més cesàries que les recomanables per la OMS.

L’Organització Mundial de la Salut recomana que la xifra de cesàries no superi el 15% dels parts al centre hospitalari.

S’ha de remarcar que hi ha hospitals, que per la seva complexitat o per la seva experteses en el tracte amb embarassos complicats, poden tenir una taxa superior de cesàries però que es considerin cesàries necessàries.

El dubte ve quan aquestes cesàries no són necessàries. Quan les cesàries es fan segons indicacions dels professionals mèdics que s’escuden en diferents tòpics:

  • El nadó ve de cul
  • El nadó ve gran
  • Les caderes són estretes i no passarà el nadó

Aquests tres punts són tres dels més habituals. I moltes vegades es fan quan encara no s’ha entrat al tercer trimestre de l’embaràs i és aviat per valorar-ho. Fins a la setmana 36 un nadó es pot arribar a girar. Una ecografia no pesa el nadó, i el pes és orientatiu, a la hora del naixement el nadó pot pesar menys del que sembla en les ecografies. Les caderes estan preparades per parir.

No són raons per recomanar una cesària. Una cesària és una operació, amb els seus riscos i les seves complicacions, que necessita temps per recuperar-se. És una opció per les dones que ho prefereixin, obviant evidentment les que tenen una cesària per complicacions.

Les mares, embarassades, davant de les pors normals davant d’un part, han d’anar informades.

I recomanem plenament la informació, que empodera a la dona a saber quin tipus de part prefereix coneixent tots els beneficis i conseqüències de cada un.

Des de MdeMama us recomanem que valoreu amb la vostra professional mèdica quin és el tipus de part que us agradaria, si no hi ha complicacions, o que contacteu amb una acompanyant d’embaràs, una doula, que us pugui informar i donar suport en el vostre camí cap a la maternitat.

 

By: mdemama Posted on 25/09/2018
josh-applegate-149609-unsplash

Comencem escola. Lectures interessants per a petits i no tant petits

Demà, demà és el dia X. EL dia que els nens tornen a l’escola. Alguna trobaran els seus companys d’aventures, altres comencen una escola nova i els més petits serà la primera vegada que van a escola.

Segurament les últimes setmanes heu estat parlant força amb ells sobre què significa començar l’escola, o les ganes que tenen de veure els seus amics, de conèixer la mestra nova… i per ajudar-vos en aquesta setmana d’adaptació, però també per llegir a les nits abans d’anar a dormir durant el curs, us portem algunes lectures.

L’escola petita d’Enric Larreula.

Un llibre que ja té uns anys (1982) però que parla d’una escola molt estimada pels ciutadans del poble. Tot i que en construeixen una de més gran, perquè els alumnes no hi caben, ells prefereixen anar a l’escola petita.

Prepara’t  per anar a l’escola de Mike Haines

Un llibre de solapes, perquè els més petits (a partir de 3 anys) descobreixin si els dos companys d’aventures (en Belluguet i en Punxegut) ja estan preparats per anar a l’escola. També hi ha un altre llibre amb els dos protagonistes sobre l’hora d’anar a dormir.

A l’escola, d’Àngels Navarro

Un conte per descobrir els racons i aules que formen l’escola: els nens podem resseguir les classes, anar al menjador, a la sala de psicomotricitat o a la biblioteca. Hi ha, amb el llibre, uns adhesius perquè els nens puguin jugar a saber on van.

La nit abans de començar l’escola, de Marina Montero i Mattia Cerato

Per a nens i nenes una mica més grans (a partir de 5 anys), aquest llibre parla d’en jan i  les seves preocupacions el dia abans de començar escola. És una bona eina per parlar amb els fills de les preocupacions que poden tenir davant d’un esdeveniment important com és començar escola, encara que no sigui la primera vegada. Perquè de novetats, sempre n’hi ha.

El monstre de colors va a l’escola d’Anna Llenas

Qui no coneix el monstre de colors? Les noves aventures d’aquest simpàtic monstre el portaran a l’escola, on descobrirà les rutines, espais i formes de treballar a l’aula així com els nous amics.

L’amiga del petit ós, de Else Holmelund Minarik i dibuixos de Maurice Sendak
Un llibre que parla de l’amistat a distància. Perquè a vegades els amics els fem fora de l’escola i al començar el setembre els deixem de veure i l’amistat es perd. O no? L’Emily, l’amiga del petit ós, ens ensenyarà que l’amistat es conserva tot i no estar aprop un de l’altre.

L’escola de la Haru, de Flàvia Company i Luciano Lozano

La Haru és una mestra que només té quatre alumnes, però són quatre alumnes ben diferents entre ells. A través d’ella i de les assignatures que dóna, ens presenta la cultura oriental i alhora la manera de ser de cada un i com la Haru els acompanya en els seus aprenentatges. Llibre emotiu i que ajuda a la reflexió, serveix per poder parlar amb els nens sobre la paciència, la disciplina, l’observació…

 

També, si voleu trobar algunes novetats en literatura infantil i en àlbums il·lustrats no us podeu perdre la Setmana del Llibre en Català que es farà durant aquesta setmana a Barcelona.

 

Foto de Josh Applegate a Unsplash

By: mdemama Posted on 11/09/2018
Categories: Notícies
Estic d'acord
Aquest lloc web utilitza galetes per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n’accepteu l’ús, descrit a la nostra Política de Galetes.