postpart

Postpart: Què t’espera al arribar a casa?

Dos dies i et donen l’alta. Ja marxes cap a casa amb el petit Biel en braços. Comença l’aventura. Quan va néixer vas tenir una barreja d’emocions que et van tenir en un núvol. Que a l’hospital tinguessis totes les cures possibles, per tu i pel petit, van ajudar molt.

Però ara vas a casa. Acompanyada del teu home. Els dos sols. Els tres. I no saps ni com us ho fareu.

Què t’espera al arribar a casa amb el teu nadó?

El primer que has de tenir en compte és el teu descans. Aprofita al màxim els moments que el teu nadó dormi per dormir tu també. No, no s’hi val els típics comentaris de “aprofito que fa la migdiada per ordenar una mica la casa”. Aprofita que el teu home també està de baixa perquè s’encarregui de la casa.

A més estàs amb la famosa quarentena. Per alguna raó existeix la quarentena, i és per deixar temps a les dones que ens recuperem del part. Recuperació física però també mental. Descans. Perquè a partir d’avui i fins que el nen no tingui un horari més o menys establert, no hi haurà diferència entre el dia i la nit. No hi haurà dormides de 8 hores seguides.

Fa poc van fer al 30 minuts un reportatge sobre els mòbils i els nens. Una recomanació era de no deixar als menors de 2 anys que toquessin el mòbil. Però quan et toca donar de mamar a la nit necessites alguna cosa que et mantingui desperta. Així que busca distraccions: el mòbil, una sèrie…

Si et costa mantenir-te desperta, que et costarà perquè el cansament es va acumulant, i et sents prou segura (sempre hi ha la por de no aixafar el nen mentre dorms), dorm amb el teu nadó aprop, que noti la teva olor i escalfor. Dormirà millor i també et servirà per donar el pit estirada.

Busca bones posicions per donar el pit. Fes servir coixins de lactància per evitar curvatures a l’esquena o per tenir les mans lliures mentre dónes el pit. Fes estiraments quan no tinguis el teu fill en braços, per evitar que l’esquena es carregui.

Demana a les visites que et portin tuppers amb menjar. És un dels millors favors que et poden fer la família o els amics, portar-te menjar per evitar que hagis de cuinar i així, poder descansar més.

Els dies abans, les setmanes abans del part, fes-te una idea real del que significa ser mare les primeres setmanes. Això et farà rebaixar expectatives del que s’espera. Perquè veure les imatges d’instagram, les fotografies de nounats, et pot donar una imatge esbiaixada. Es comparteix la part més maca, però darrera també hi ha la part menys amable de la maternitat i és important tenir-la present.

I sobretot: escolta’t. Escola les teves intuïcions. Escolta el que et demana el cos i el cap. Rebràs molts consells però només estaràs bé si segueixes aquells que realment venen de la teva intuïció.

Amb aquests consells no volem que pensis que les primeres setmanes viuràs en un infern, però tampoc volem que tinguis unes expectatives de tenir dies tranquils, meravellosos i amb temps per tenir-ho tot organitzat. Volem que visquis una maternitat real.

By: mdemama Posted on 24/04/2018
llibresmaternitat

13 +4 llibres de maternitat, paternitat i criança

Falta poc per Sant Jordi i portes uns quants dies llegint totes les referències de les novetats literàries, en cerca d’alguna novetat interessant. Dubtes en si comprar la raresa de l’any, assegurar el tret amb un autor conegut o buscar el llibre mediàtic. Però també penses en que t’aniria bé algun llibre sobre el que pots esperar de la maternitat.

Els 13 llibres de maternitat i criança que has de tenir sobre la taula

Aquest Sant Jordi, o en el moment que necessitis, et recomanem alguns llibres sobre maternitat, paternitat i criança en general.

  • Què es pot esperar quan s’està esperant (Eisenberg, Arlene, Murkoff, Heidi E. i Hathaway, Sandee E.)
    Una guia de l’embaràs que respon de manera assenyada totes les inquietuds de les futures mares i dels futurs pares, des de la planificació fins al postpart.
  • Yoga y embarazo: Guía práctica para el embarazo y parto natural (María Teresa Palomas)
    El yoga te brinda la oportunidad de aprender a conocer tu cuerpo y a confiar en su sabiduría, de forma que puedas disfrutar del embarazo con naturalidad.
    La práctica del yoga durante el embarazo beneficia y armoniza tu estado de salud en general, preparándote al máximo para el parto y la maternidad. Las posturas y respiraciones yóguicas actuan no sólo en el cuerpo, sino que proporcionan también un estado de armonía que favorece la confianza, el crecimiento espiritual y la vinculación con el bebé.
    La autora nos ofrece una práctica guía de las diferentes etapas del embarazo, mostrándonos los principales cambios corporales, las mejores técnicas para cada momento, la alimentación y las posturas más adecuadas, así como la preparación para el parto y el recibimiento del bebé.
  • Vincles (Àngels Torras i Míriam Tirado)
    Vincles us ofereix reflexions i consells a l’entorn de la gestació, el part, la lactància i l’inici de la criança, en un llenguatge senzill i sincer que pretén ajudar els futurs pares i mares a iniciar aquesta primera etapa de la vida amb tot l’entusiasme que es mereix.
    L’Àngels i la Míriam, mare i filla, us hi ajuden: l’Àngels, gràcies a la seva llarga experiència acompanyant parelles i dones embarassades en les sessions de preparació al part; la Míriam, entrevistant parelles amb fills que expliquen vivències amb les quals sovint us hi trobeu identificats.
    Escrit des de l’amor i l’experiència i ple d’orientacions molt útils, aquest llibre us ajudarà a l’hora de trobar la confiança en les vostres pròpies capacitats per tenir i criar fills.
  • Parto seguro (Beatrijs Smulders, Mariël Croon)
    Parto seguro le ayuda a estar preparada física y mentalmente para que el parto se desarrolle de la forma más espontánea posible. Las autoras comadronas experimentadas nos presentan punto de vista del parto único en el mundo, ilustradon con la experiencia de numerosos colegas, con las vivencias de las mismas parturientas y con una serie de ideas innovadoras y consejos prácticos.
  • Prematuros. La guía imprescindible de cuidados especiales para el bebé prematuro (Su Laurent, Maya Isaaks)
    Tener un bebé prematuro, enfermo o con necesidades especiales puede ser una experiencia difícil de afrontar. Esta obra es el resultado de la creciente demanda de información clara y accesible sobre lo que implica tener un bebé prematuro, las preguntas básicas que debéis hacer a vuestro pediatra y cómo ocuparos de vuestro bebé de la mejor manera.
  • Educar en el asombro (Catherine L’Ecuyer)
    ¿Cómo conseguir que un niño, y luego un adolescente, actúe con ilusión, sea capaz de estar quieto observando con calma lo que le rodea, piense antes de actuar y esté motivado para aprender sin miedo al esfuerzo? Los niños de los últimos veinte años viven en un entorno cada vez más frenético y exigente, que por un lado ha hecho la tarea de educar más compleja, y por otro, los ha alejado de lo esencial.
  • Saber dir no (Asha Phillips)
    És evident que de vegades ens veiem obligats a dir no encara que no ens agradi. Saber dir no parla de la importància de la negació per al desenvolupament de la personalitat, tant per a l’afirmació personal de  l’infant com per a l’orientació de l’adolescent dins d’unes mínimes coordenades morals. Asha Phillips, a partir de la seva experiència com  a mare i dels casos que ha tractat al llarg de la seva carrera de psicoterapeuta infantil, ha arribat a la conclusió que posar límits als fills els ajuda a adaptar-se a situacions inesperades, ser més creatius així com a aprendre a negociar i desenvolupar millor les seves capacitats emocionals.
  • M’agrada la família que m’ha tocat (Carme Thió)
    Fruit del treball realitzat durant trenta anys, Carme Thió pre¬senta els temes més tractats en grups de reflexió amb pares i mares. Capítol a capítol exposa les dificultats i els conflic¬tes més comuns en el procés d’aprenentatge i maduració dels fills —la gelosia, la inseguretat, les pors…— i proposa maneres d’expressar-se i d’actuar que ajuden a millorar les relacions i a augmentar la capacitat d’anàlisi i intervenció dels pares. La voluntat de Carme Thió de Pol, doncs, és contribuir a aconseguir unes relacions familiars positives.
  • En defensa de las vacunas (Carlos González)
    En este nuevo libro, el pediatra Carlos González desmonta con su habitual ironía, los argumentos de quienes están en contra de las vacunas, y anima a los padres a no dejarse engañar y a seguir protegiendo la salud de sus hijos. La vacunación, afirma, es una de las prácticas médicas que más sufrimiento, dolor y muerte han evitado. La historia de las vacunas es la historia de la lucha contra enfermedades que durante siglos se han cobrado un terrible tributo en vidas humanas. Algunas, como la viruela, han sido vencidas y ya no es necesario vacunar contra ellas. Pero otras todavía acechan, y varios países industrializados han sufrido brotes y epidemias de sarampión, difteria o tosferina cuando el número de niños no inmunizados aumentó, debido a la propaganda antivacunas.
  • Dormir sin lágrimas (Rosa Jové)
    El libro definitivo sobre el sueño infantil, en que se aboga por la idea de que se trata de un proceso evolutivo que hay que respetar y pone en entredicho los actuales métodos de adiestramiento para enseñar a dormir.
  • Guía práctica para tener bebés tranquilos y felices (Tracy Hogg)
    ¿Tu bebé tiene problemas para dormir? ¿Estas preocupada porque crees que tu bebé no come lo suficiente? ¿Cómo reaccionar si tu bebé llora sin parar? En este libro, Tracy Hogg, la niñera más famosa del mundo, te enseña a analizar situaciones conflictivas, al tiempo que te ofrece estrategias para corregir problemas y, sobre todo, te ayuda a que funcionen con tu hijo.
  • Se me hace bola (Julio Basulto)
    ¿Qué hacer cuando nuestro hijo come menos de lo que querríamos? ¿Debemos demorar la incorporación de alimentos potencialmente alergénicos? ¿Cómo lidiar con la atractiva y omnipresente oferta de alimentos superfluos y procesados? ¿Qué hacer para prevenir la cada vez más frecuente obesidad infantil?
  • El embarazo musical (Gabriel F. Federico)
    ¿Que oye el bebé antes de nacer? , ¿Cómo la música ayuda al proceso de gestación? , ¿De qué manera el papá puede comunicarse con su bebé antes del nacimiento? , ¿Qué es el vínculo prenatal? , ¿Cómo la estimulación con música colabora en el trabajo de parto? , Después que nace ¿qué pasa con el bebé que recibió continuos estímulos musicales? En este libro encontrará las respuestas y podrá descubrir y entender mucho más acerca del maravilloso mundo de la vida intrauterina.

I per acabar també et recomanem alguna lectura on s’agafa la maternitat (i la paternitat) des d’una visió més humorística.

  • Criatura i companyia (Carles Capdevila)
    L’argument d’aquesta història és únic i universal alhora: ella i ell s’ho pensen, ella i ell ho fan, ella i ell esperen, ella i ell es desesperen, ella té la Criatura (ell s’ho mira) i la Criatura capgira la vida d’ella i ell. A més dels protagonistes, l’escriptor fa entrar en escena uns actors secundaris perfectament dibuixats amb esplèndid humor: «Actors veterans com els pares i sogres, convidats a lluir-se en el paper d’avis. Extres de luxe com el ginecòleg o el pediatre. I figurants com els veïns, el farmacèutic, els altres pares o els amics-sense-fills-ni-ganes, que completen la companyia artística liderada per la Criatura.
  • Serem pares (Elisenda Roca i Carlota Basil)
    Serem pares és una guia que abraça des de la planificació de l’embaràs i els mesos de gestació fins al postpart, però no és una guia com les altres que trobaràs al mercat. Perquè aquesta l’han escrit dues mares: una periodista que, a més de la seva, ha conegut moltes altres històries d’embarassos i una ginecòloga que hi aporta més de trenta anys d’experiència en la professió. Perquè et proposen una trobada entre amigues: et parlen de tu a tu, responen totes les preguntes que et fas de manera clara i rigorosa però també amb humor, et fan confidències i, sobretot, entenen com se sent una mare.
  • Padre, el último mono (Berto Romero, Oriol Jara, Roger Rubio i Rafel Barceló)
    Instrucciones para leer un libro de instrucciones
    Coja el libro de la estantería de la tienda de libros.
    2. Empiece a leerlo por delante (al revés de como lo está cogiendo ahora mismo).
    3. Hojéelo para ver si le interesa.
    4. En caso afirmativo, diríjase a la caja y pague lo que le digan.
    Una vez en casa, descubrirá todo lo que necesita saber un padre y que, hasta ahora, nadie se atrevió a contarle. Capítulos tan útiles como:
    – Bienvenido a la secta
    – Enhorabuena. Está a punto de adquirir un producto líder
    – Compruebe que el producto está en perfecto estado
    – Instalación del producto en su casa
    – Complementos necesarios para el producto
    – Uso correcto de los otros miembros de la familia
    – Cargado de baterías y suministro de combustible
    – Habilidades básicas del producto adquirido
    – Puntos de cuidado y mantenimiento de su producto
    – Acuda a un técnico autorizado
    – Y el segundo, ¿para cuándo?
    Cuidado, este libro no es sólo humorístico, es también un libro con el que aprenderá cosas útiles. Si tiene alergia o intolerancia a nuevos conocimientos, deje el libro en la estantería.
  • La feina o la vida (Eva Piquer)
    Vas pel món amb un coet al cul, amb la llengua als peus i amb la culpabilitat per bufanda. Has deduït que la famosa conciliació laboral i familiar és una llegenda urbana: se’n parla molt però no l’ha vista mai ningú. Fas de mare com pots, i sempre trobes algú disposat a explicar-te que les coses es fan justament al revés.Tens una agenda tan estressada que no et queda ni mig minut per replantejar-te res, i potser val més així: si mai t’atures a agafar aire, et vénen ganes d’engegar-ho tot a rodar. Perquè el presumpte alliberament que et fa anar de bòlit en nom de la revolució femenina és l’estafa del segle, i educar nens per telèfon surt car. Els fills s’han carregat la teva independència i t’han convertit en campiona olímpica de recollir roba de terra, però parar taula per a sis persones quan abans éreu ell i tu dóna sentit a la vostra història i a la factura de la carnisseria.

Quins llibres t’han fet companyia durant l’embaràs o la criança? Ens ho expliques?

By: mdemama Posted on 09/04/2018
Estic d'acord
Aquest lloc web utilitza galetes per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n’accepteu l’ús, descrit a la nostra Política de Galetes.