prematurs dades supervivencia

Prematurs, dades de supervivència

Entres a la UCI neonatal. La teva filla hi està passant el que si tot va bé seran les últimes hores. Mires la sala, les incubadores i les màquines que t’han acompanyat aquestes setmanes. Hi ha prematurs que van néixer amb les mateixes setmanes que ella. Però també n’hi ha d’altres que van néixer encara més petits. Vas haver de fer el cor fort quan vas veure marxar aquella parella que van perdre el seu fill.

El 75% de la mortalitat perinatal es deu a naixements prematurs

Però amb les dades a la mà toca ser positiu. Les últimes dades diuen que la taxa de prematurs a Catalunya és del 6,6% i la taxa de supervivència ha anat creixent gràcies als avanços mèdics. També ha millorat la qualitat de vida d’aquests nadons i les seqüeles en l’àmbit de la salut es veuen reflectides en els grans prematurs, o nascuts abans de les 28 setmanes. Tot i que també, cada cop més, s’estan disminuint aquestes seqüeles.

Els dos primers anys d’un nen és quan hi ha més canvis i un creixement més gran. EL desenvolupament dels prematurs també es veu afectat durant aquest temps ja que s’ha de tenir en compte l’edat corregida.

Què és l’edat corregida? Doncs que un nen nascut a la setmana 35 tindrà, als 4 mesos, el mateix desenvolupament o similar a un nadó de 2-3 mesos. Això també afecta al seu desenvolupament motriu.

Què us espera ara a la teva filla i a vosaltres com a pares? Durant el primer any de vida pot ser que tingueu més d’un ingrés hospitalari a causa d’alguna dificultat respiratòria, dificultats en l’alimentació, deshidratació i apnees. A les revisions amb l’equip de pediatria es farà el seguiment habitual de qualsevol nadó però alhora es faran exploracions especials per a prematurs, per detectar possibles retards en el desenvolupament. Com a pares recomanem que no sobre-estimuleu a la nena i li doneu temps a que pugui anar madurant.

Des de MdeMama volem ser positives. Volem que com a pares sigueu positius. La supervivència dels nadons prematurs és elevada (superior al 90% a partir de les 28 setmanes) i vosaltres heu traspassat aquesta frontera. D’aquí a pocs dies a casa.

 

Foto de Erik Unger/Loyola Medicine

By: mdemama Posted on 27/02/2018
Categories: Prevenció i Salut
prematur

S’ha avançat el part, i ara què?

Ha estat un embaràs complicat així que el resultat era el que t’ esperaves. T’has preparat pel moment. 6 setmanes abans del previst. I ara comença l’aventura de ser mare. Però el teu cas no és el com de les teves amigues. Tu no marxaràs acompanyada a casa de la teva filla d’aquí a dos dies. Ella es quedarà a l’hospital encara uns dies, unes setmanes.

Aquesta petita introducció podria ser la de qualsevol mare que té un part prematur. I a partir d’aquí comença una aventura on hi ha implicades les emocions variables de qualsevol dona que acaba de parir, el patiment de veure un fill ingressat i desitjar que les coses vagin bé i l’organització familiar.

Veure un fill a una incubadora, amb els tubs i les màquines que l’envolten, pot ser una imatge desoladora. Si el vostre hospital ho permet, podeu deixar-hi algun ninot tou o mantes, que li facin companyia i trenqui aquesta imatge.

A la unitat de neonatals dels hospitals hi ha un nombre elevat de professionals que vetllen pels nadons, des de les infermeres fins a neuròlegs que fan seguiment. Demana consell als professionals per qualsevol dubte que puguis tenir. Com parlàvem en el post anterior, és possible que puguis fer pell amb pell amb el teu nadó. Aprofita aquests moments per crear un vincle especial amb el teu fill.

Un dels dubtes recurrents és l’organització familiar i laboral.

La baixa maternal comença el mateix dia que es produeix el naixement. Això significa que les setmanes que el nadó està a la UCI neonatal compten dins les 16 setmanes de baixa maternal, amb el que significa quan arriba el moment de fer l’alta i trobar-se que el nadó encara és petit, per anar a una escola, per quedar-se amb un familiar no directe (en el cas dels avis)… i pot provocar un sentiment de culpabilitat en la mare. Si és el primer fill i l’empresa ho permet, es poden demanar les vacances anticipades. Amb un segon o més fills es pot complicar per poder compaginar les vacances amb l’estiu, però en el cas del primer fill és una bona opció que us donarà unes setmanes de marge. També es pot demanar la compactació de l’alletament maternal. La dona gaudeix d’una reducció d’una hora diària fins que el nadó té 9 mesos (a partir de la incorporació de la baixa maternal) per poder alimentar el seu fill. Aquest temps es pot compactar i obtenir dues setmanes més de baixa maternal.

També és important conèixer els horaris de les UCIs neonatals. Cada hospital té els seus horaris i és important conèixer’ls i organitzar-se amb la parella per estar al màxim d’hores amb el recent nascut però alhora, en cas de tenir més fills, que aquests no se sentin abandonats. És complicat gestionar les emocions en moments com aquests però a les mares us recomanem calma, parlar molt amb els professionals i amb els familiars, buscar petits moments de desconnexió (anar al parc a jugar amb els germans grans pot ser una bona opció) i, si feu opció pell amb pell, deixar espai al pare perquè trobi també espais de complicitat amb el nadó.

En un proper post parlarem dels sentiments i les emocions que us podeu trobar quan esteu en una situació com aquesta.

By: mdemama Posted on 13/02/2018
Estic d'acord
Aquest lloc web utilitza galetes per recopilar informació estadística sobre la navegació dels usuaris i millorar els seus serveis amb les seves preferències, generades a partir de les vostres pautes de navegació. Si continueu navegant, considerem que n’accepteu l’ús, descrit a la nostra Política de Galetes.