La lactància materna t’està costant més del que pensaves. Ho tenies tot preparat, fins i tot t’havies comprat un extractor de llet per quan comencessis a treballar. Però cada cop que agafes en Guiu i te’l poses al pit veus les estrelles. T’han sortit clivelles i sembla ser, a més a més, que en Guiu no s’agafa bé.

Potser és l’hora de buscar una alternativa.

Com donar el pit

L’alternativa no ha de ser forçosament els biberons amb llet de formula. L’alternativa pot ser buscar una posició diferent per donar el pit que ajudi a que el nadó pugui menjar, s’ompli abans i deixi descansar a la mare. I la mare podrà així aplicar-se algun dels tractaments per les clivelles (un dels millors és deixar els pits a l’aire sempre que sigui possible).

Una de les raons per l’aparició de les clivelles és la mala posició del nadó al mamar.

El primer que hem de fer és assegurar-nos que el nadó s’agafa bé al pit. Si fa mal quan succiona, treu la seva boca del mugró i torna’l a col·locar. Acaricia el mugró pel llavi inferior del nadó perquè obri bé la boca.

Boca ben oberta, amb tot el mugró dins la boca i els llavis per fora. El nas del nadó i la barbeta haurien de tocar també la pell de la mare.

Postures per donar el pit

postures donar pit (1)Sempre que es pensa en la lactància materna ve la imatge del nadó bressolat als braços de la mare mentre mama. És la posició més habitual però pot ser que no sigui la millor en alguns casos.

Quines altres postures hi ha?

També es pot donar el pit bressolant el nadó amb la postura oposada. Els peus del nen queden a tocar del plec del braç i amb la mà li aguantes el cap. S’agafa al pit contrari al braç amb el que el bressoles.

Una altra postura és la coneguda com a rugbi. Per aquesta posició et pot anar bé un coixí de lactància, ja que el nadó queda estirat al teu lateral, amb els peus cap a l’esquena i el cap al pit. Amb la mà li agafes el cap i l’abraces, com quan abraces una pilota. És una bona postura per curar mastitis o obstruccions al pit

postures donar pit (2)Estirar-se al llit és una altra manera de donar el pit que pot ser més còmode per la mare i pel nen, sobretot en les preses nocturnes. Per tenir un suport addicional es poden posar coixins a l’esquena del nadó. Com en el cas de la postura de bressol, es pot fer al revés, amb el nen “mirant avall”.

I per acabar la postura vertical, que es pot fer servir per exemple quan es porteja amb un fulard, és la de tenir el nen amb una posició “asseguda” i tocant panxa amb panxa a la mare. És una bona postura per a mares amb pits molt grans o amb clivelles i nens amb problemes al paladar.

 

Quan es dona de mamar és important trobar una postura que sigui còmode tant per la mare com pel nen. Espero que aquests consells et puguin servir i que tinguis una bona lactància materna.

By: mdemama Posted on 16/06/2020
Categories: Prevenció i Salut