Respires fort. Et faltaven menys de 20 dies per tenir en Biel en braços i van decretar l’estat d’alarma. Els hospitals estan preparats per atendre els malalts de covid-19. Però què passaria amb tu o les altres embarassades?

Respires fort. Ja tens en Biel en braços des de fa uns dies. Tot ha anat bé. Tot i que els protocols han canviat. Han anat sobre la marxa. No has pogut controlar tot l’embaràs com volies, tot i així t’has sentit segura en tot moment.

Què ha canviat en el seguiment de l’embaràs i el part durant el covid-19?

Tot i que la situació ha estat variable en els diferents hospitals de Catalunya, en general el seguiment dels embarassos i l’atenció al part ha seguit una mateixa estructura i s’han adaptat a les necessitats, canviants setmana rera setmana.

  • S’han anul·lat visites presencials, algunes més necessàries s’han posposat o s’han fet via telèfon.
  • Les embarassades han estat acompanyades solament de personal mèdic a les visites i al moment del part. No poden entrar acompanyants a les ecografies o en el moment del part.
  • A les visites presencials l’embarassada també està sola amb la llevadora. La relació és mantenint una distància prudencial.
  • Tot i que els hospitals han començat a atendre parts, com abans del covid-19, es van derivar els parts a un sol hospital per zona (o en el cas de Barcelona, un sol hospital per ciutat). Fins a la setmana 40, les embarassades es visiten a l’hospital de referència, a partir de la setmana 40 són derivades als hospitals que atenen parts.
  • En alguns casos els protocols ha canviat segons l’hospital. A alguna embarassada se’ls hi ha fet la prova del covid-19 a l’ingressar. També a l’entrar a l’hospital se’ls hi ha fet canviar de roba i no sortir en cap moment de l’habitació.
  • Es van deixar de fer proves als nadons acabats de néixer, com les proves de l’oïda o del taló. Això és degut a les altes precoces (12-24 hores després del part) i que aquestes proves s’acostumen a fer dos dies després com a molt aviat.
  • Les visites de control al nadó es fan per telèfon i es programen visites a la mare i al nadó al mateix moment, per evitar visites múltiples a l’ambulatori.
  • Les visites són per telèfon, fins als 2 mesos després del naixement del nadó, quan toquen les primeres vacunes. S’han habilitat xats i programes per contactar amb metges per resoldre dubtes de les mares recents.

Són algunes de les situacions viscudes en l’embaràs i el part durant el covid-19. Alguns protocols han anat canviant durant les diferents setmanes, depenent de la situació.

Des d’aquí us volem recordar que si necessiteu acompanyament durant aquests temps incerts, MdeMama està oberta a consultes per telèfon i virtuals. Envia’m un missatge i parlem.

By: mdemama Posted on 05/05/2020