La Berta viu lluny dels seus pares. Al la ciutat hi té amigues però tot i l’amistat, no hi troba el suport necessari pels propers mesos. Està de 7 mesos i no sap com gestionarà l’arribada del seu primer fill. Té molts dubtes i voldria tenir la seva mare al costat durant tot aquest període. La seva mare vindrà a viure a casa uns dies, ja ho han parlat. Però serà suficient?

 

A vegades pensa en demanar ajuda a una doula.

Segons la Viquipèdia, la doula és una dona sense titulació que acompanya una altra dona durant l’embaràs, el part i el puerperi (o en alguna d’aquestes etapes), ocupant-se, a partir del seu criteri i experiència, del seu benestar general i de les seves necessitats, especialment de les emocionals.

En aquest punt hi ha un tema important a deixar constància: la doula no és personal sanitari, no és un professional mèdic. Això significa que no aten parts  i fa diagnòstics, el que fa és ACOMPANYAR.

Les doules estan informades i es mantenen actualitzades sobre la criança, embaràs i altres aspectes per poder atendre a les futures mares o mares recents. Dóna consells i informació perquè sigui la dona embarassada qui decideixi el camí a seguir. No jutja les desicions, acompanya.

Hi ha estudis que demostren que sentir-se acompanyada per una doula té beneficis com una reducció del 60% de les cesàries, un 40% de l’ús de fòrceps o la reducció de la durada del part.

 

Què fa una dobla?

L’acompanyament d’una doula começa durant l’embaràs, però en alguns casos pot començar quan es busca un embaràs i en moments d’infertilitat. Són moments que tenir un suport emocional són també importants.

Les doules poden atendre presencialment o online per respondre les preguntes de les mares, o els dubtes més recurrents. Serà també qui et podrà explicar amb paraules més planeres o com aplicar a la teva vida els consells o recomanacions dels professionals mèdics.

Durant el part la doula acostuma a estar prop de la mare, si aquesta ho desitja, per donar suport emocional durant aquests moments. Pot també ajudar amb tècniques de respoiració, de relaxació i de defensar el part desitjat per la mare, en moments que la mare es pot sentir desbordada.

També, un cop el nadó estigui a casa, la doula pot acompanyar per assegurar-se que l’alletament és correcte i per atendre als canvis que provoca els primers dies de criança.

 

Quins beneficis té acompanyar-se d’una doula?
Com hem comentat abans, l’acompanyament d’una doula redueix la duració del part, la possibilitat de tenir una cesària o l’ús de fòrceps, entre altres:

Durant l’embaràs:

 • Resol dubtes
 • Informa i aconsella
 • Acompanya en els canvis que vindran

Durant el part:

 • Ajuda a millorar les molèsties del part (massatges, tècniques de respiració…)
 • Dóna ànims
 • Informa i fa de mitjancera entre mare i professionals mèdics
 • Acompanya als familiars

Després del part:

 • Acompanya als familiars
 • Ajuda en la implementació de la lactància
 • Acompanya en els dubtes sobre cirnaça
 • Ensenya tècniques de porteig

 

Quin és el paper del pare si hi ha una doula?
La doula no es posarà enmig de la relació entrre la mare i el pare, o parella. Com en el cas de la mare, la doula acompanyarà al pare i l’aconsellarà perquè aquest es pugui involucrar en aquest moment, fent-lo sentir comòde i respectat.

 

Les doules són solament per casos de parts naturals?
No. Sigui el tipus de naixement que sigui, sigui un naixement natural o per cesària perquè així es desitja o per circumstàncies mèdiques, la doula acompanyarà.

El paper de la dobla és fer un acompanyament emocional i informatiu, per tenir un part respectat i el màxim  agradable posible, sigui quin tipus de part sigui.

 

Com escollir una doula?
El primer pás és sentir-se comòde amb ella. La doula t’acompanyarà durant tot el procés de l’embaràs, el part i la criança posterior, això vol dir que t’has de sentir acompanyada per ella.

També importa que la dobla estigui disponible per les dades probables del part, el preu i la forma de treballar.

By: mdemama Posted on 26/11/2019
Categories: Mdemama